Publicerad den

Komplettera löpningen med styrka och stretch

Löpträning är mycket bra för både kondition och styrka, men det är bra att komplettera med styrketräning och stretch. När du springer så tränar du vissa muskelgrupper mer än andra och därför kan det vara bra att lägga in ett eller flera styrkepass i veckan för att stärka kroppen och bli en bättre löpare. Även regelbunden stretching är viktigt för att få en smidig och snabb löparkropp.

Styrketräning

Du behöver inte skaffa något dyrt gymkort för att bli en stark löpare. Allt du behöver är ett par bra löparskor och utrustning till hemmagymmet. Du behöver inga stora eller dyra maskiner för att träna hemma. Med några effektiva hantlar och en yogamatta kommer du långt. Hantlar är ett av de effektivaste sätten att styrketräna. Du kan använda hantlar i många olika övningar och träna i princip alla kroppens muskelgrupper. Framför allt är det bra för att armar, exempelvis genom att göra biceps curls och axelövningar. Om du löptränar är det extra viktigt att komplettera med armstyrka eftersom löpträningen fokuserar mer på ben och bål. Hantlarna kan även användas för att ge mer tyngd i träningsövningarna, exempelvis vid utfallssteg, och göra det jobbigare och mer effektivt. De kan även användas för att öva balans.

Du väljer själv vilken vikt som du behöver. Hos Gorilla Sports hittar du olika sorters hantlar i vikter mellan 1-50 kilo. Många väljer att köpa en uppsättning med några lättare och några tyngre hantlar för maximal variation i övningarna. Det går också bra att köpa ställbara hantlar. Det är en justerbar variant där du själv ställer in vikten. Komplettera gärna med en yogamatta för ett bekvämt underlag när du gör dina styrkeövningar hemma.

Stretcha regelbundet

Glöm inte bort att stretcha om du löptränar. Stretching kan ge bättre rörlighet vilket i sin tur kan göra dig till en bättre löpare. Det finns inga vetenskapliga bevis på att stretching förebygger idrottsskador, exempelvis överbelastningsskador, men det kan förebygga muskelsträckningar. Framför allt undviker du stelhet efter löprundan. Det finns inte heller några bevis på att stretching minskar träningsvärken efter ett hårt träningspass. Då är det istället viktigt att varva ner genom en lätt jogg. Många upplever dock stretchingen som avslappnande vilket kan ha många positiva effekter.

Om du vill uppnå ökad rörlighet och en smidig kropp rekommenderas du att stretcha regelbundet, gärna dagligen. Använd en yogamatta eller stretcha utomhus direkt efter löppasset. Du kan med fördel kombinera stretchingen med ett lättare balans- och styrkepass med hantlar.