Publicerad den

Klä dig rätt för löpträning i kyla

På sommaren är det många som kommer igång och löptränar. Sol och värme i kombination med semester gör att det är lätt att snöra på sig springskorna och ge sig ut i löparspåret. När hösten närmar sig är det många som vill hålla igång med löpningen. Att löpträna under hösten och vintern är faktiskt inte alls särskilt svårt. Allt du behöver är rätt kläder och inställning. Här hittar du de bästa tipsen för hur du bäst klär dig för löpning i kyla.

Täck ben och armar

Det vanligaste felet vid löpning i kyla är att klä sig för varmt. Många sätter på sig för varma kläder inför löpturen eftersom de tyckte det kändes kyligt i luften när de var hemma och valde kläder. Kroppen värmer snabbt upp sig själv vid rörelse, framför allt intensiv löpning, vilket gör att du riskerar att bli för varm. Du behöver med andra ord inte så mycket kläder som du tror. Det betyder dock inte att du ska löpträna i shorts och t-shirt när det är minusgrader ute. Välj istället en långärmad tröja och tights i bra material. Hos Aim’n hittar du långärmade träningströjor dam och många andra träningsplagg som lämpar sig för träning i kyligare temperatur. En tunn långärmad tröja i ett bra funktionsmaterial räcker oftast gott och väl för träning utomhus under vinterhalvåret. Om det regnar eller snöar kan du komplettera med en tunn skaljacka. Nyckeln är att täcka ben och armar utan att bli för varm. Det gör du bäst med långärmade träningströjor och tights.

Använd bra material

Det är mycket viktigt att använda träningsplagg av bra material när du löptränar på vintern. Materialet måste kunna transportera bort fukt, annars finns det risk att du blir nedkyld när du svettas. Bomull är ett skönt naturmaterial, men det lämpar sig inte för löpträning. Använd istället plagg i funktionsmaterial som andas och håller kroppen torr. Samtliga långärmade träningströjor för dam från Aim’n är tillverkade i funktionsmaterial som är särskilt lämpligt för träning. Träningströjorna håller dig torr och lagom varm under hela löpturen.

Täck även huvudet och fingrarna

Glöm inte bort att även täcka huvudet och händerna. Att frysa om öronen eller fingrarna när du är ute och springer är varken skönt eller hälsosamt. Se därför till att sätta på dig en tunn mössa eller ett pannband samt tunna handskar. Även dessa accessoarer bör vara i funktionsmaterial för att undvika att du blir nedkyld av svetten.

Glöm inte reflexer

Sist men inte minst bör du ha ordentligt med reflexer när du är ute och löptränar. Under hösten och vintern i Sverige blir det mörkt snabbt. I mörkret och i skymningsljus är det mycket viktigt att du har många reflexer så att du syns. Komplettera gärna med en pannlampa om du tränar på stigar eller vägar där det inte finns någon belysning.