Publicerad den

Löpning gör dig smartare

Det finns forskning som visar att just löpning faktiskt kan göra oss smartare på olika sätt. Det låter kanske märkligt men det finns vetenskapliga rön som tyder på det här. All träning är på sitt sätt bra för vår allmänna hälsa men just löpningen verkar ha lite superkrafter på det här området.

Kognitiv paus i en stressig vardag

Efter en lång dag på jobbet kanske det kan kännas frestande att sätta sig i soffan för att koppla av. Men faktum är att avkopplingen ofta blir mycket bättre för den som sätter på sig joggingskorna och sticker ut på en liten runda. Under löprundan får nämligen hjärnan en kognitiv paus, något som även kan uppnås med promenader och gärna i skog eller annan natur om det finns möjlighet.

Löprundan blir en avkopplande stund när tankarna får en tendens att flyga fritt och det är många löpare som kan intyga att de fått sina bästa idéer eller kanske hittat lösningar på problem under springturerna utan att egentligen anstränga sig.

Att träna och då speciellt med löpning är en riktig mirakelkur för hjärnan. Löpning kan förbättra stresståligheten och faktiskt också förbättra minnet. Forskaren Anders Hansen har gått till botten med det här och hittat många mer eller mindre överraskande fakta som alla pekar på att löpning och träning inte bara är bra för kroppen utan också för hjärnan. Genom träning blir konditionen bättre, vilket gör att hjärnan kan arbeta snabbare och mer effektivt. Men inte bara det, löpning kan även bidra till att nya nervceller skapas i hjärnan och det finns också rön som visar att konditionsträning gör att hjärnans naturliga åldrande går långsammare än normalt. Rena föryngringsmedicinen alltså.

Smart att vara löpare

Det är alltså smart att vara löpare och man blir ännu smartare när man springer. Plus att man mår så bra, särskilt efter en runda. För att det ska bli lätt och njutbart att ta de här rundorna regelbundet så finns det en väldigt bra grundregel som enkelt kan anpassas till varenda individ. En erfaren löpare uttrycker det så här: Låt varje runda bli precis så lång och så snabb att du längtar efter nästa gång. Det här är väldigt bra uttryckt för dagsformen kan vara lite olika och en dag kanske det passar med kort och fort medan det en annan dag krävs en långsam, meditativ runda. Lyssna på kroppen och gör det som känns rätt för dagen är alltså ett bra tips.