Publicerad den

Löpning – en enkel motionsform

Det är väldigt många motionärer som fastnat för just löpning i någon form. Det är enkelt att komma igång och det finns så många olika möjligheter och varianter inom löpningen att nästan alla kan hitta något som passar. Springa kort och fort eller långt och sakta. Varva promenad med jogg eller lufsa runt i sitt eget tempo ute i skogen. Alla de här sätten att motionera har positiva effekter på hälsan men det gäller förstås att inte överanstränga sig eller dra på sig skador. Det sägs att nästan varannan löpare blir skadad någon gång men med lite försiktighet och eftertanke kan man påverka det här ganska mycket.

Börja försiktigt

Det absolut viktigaste är att ta det lugnt i början. Den som inte har sprungit tidigare behöver ge kroppen tid att vänja sig vid den nya belastningen. Det handlar inte bara om flåset som många tyvärr tror, det kommer nämligen att bli bättre ganska snabbt. Nej, det som är lätt att glömma är att senor och leder behöver mycket längre tid för att bli starka nog att tåla ökad träning. Många kan känna lust att springa lite längre eller lite fortare efter bara några veckor, men beroende på ålder och tidigare fysisk aktivitet kan det behövas månader eller till och med år innan kroppen är redo för riktigt långa sträckor. En lärdom som många fått den hårda vägen när de optimistiskt anmält sig till något maratonlopp och inte riktigt förstått hur lång tid det faktiskt tar att få kroppen tillräckligt stark för att klara en sådan utmaning utan skador längs vägen.

Lyssna på kroppen

Det är jätteviktigt att lyssna på kroppen hela tiden. Den egna kroppen och sådan den är just för tillfället, inte hur den var för 20 år sedan. Den kanske är både tyngre och stelare i dag och då är det osmart att ha samma prestationsmål som då. Öka inte distansen för snabbt även om det kanske känns frestande att testa gränserna efter ett tag. Det finns mängder av löpkurser och löpklubbar som kan hjälpa till med det här och med kunniga ledare blir det också lättare att få rätt löpteknik, vilket ytterligare minskar risken för skador. Men visst går det att komma igång på egen hand också, det är nog det bästa med löpning. Ett par sköna skor och sedan är det bara att sticka ut genom dörren för en liten runda i all enkelhet.